Het huis van morgen is van hout: Houten Leeuw

2 februari 2024

Hoe bouwen we binnenwanden die passend zijn in een massief houten CLT woongebouw, rekening houdend met minimale toleranties, optimale akoestiek en brandveiligheid? En hoe creëren we een afvalvrije bouwplaats en gaan we duurzaam om met mens, tijd en materiaal? Vraagstukken die Kwakman voor woningbouwproject Houten Leeuw samen met bouwbedrijf De Nijs tot in detail heeft uitgedacht en heeft vertaald naar slimme oplossingen en gebruik van veilige en duurzame producten. Houten Leeuw is een uniek woningbouwproject om vele redenen. En sluit heel mooi aan op onze expertises. 

Het huis van morgen is van hout: Houten Leeuw

Houten Leeuw is gevestigd aan de Leeuw van Vlaanderenstraat in Amsterdam, bestaat uit 53 studio's voor jongeren en is volledig opgetrokken uit hout. Bouwbedrijf De Nijs bouwt het wooncomplex voor woningcorporatie Stadgenoot. Vrijwel alle onderdelen worden geprefabriceerd en via de hub van BMN / Van Keulen just in time op de bouwplaats afgeleverd. Een dergelijke bouwmethodiek vergt hoogopgeleide engineers die al vroeg in het ontwerpproces meedenken over oplossingen en die alle bouwdelen voorafgaand aan de productie uittekenen en uitdetailleren. Per type kamer hebben de BIM-engineers van Kwakman alle (afbouw)componenten op hoog detailniveau in BIM uitgewerkt voor clashvrije – en dus efficiëntere – (af)bouw.

Vooral het duurzame karakter maakt Houten Leeuw uniek. Het hout dat gebruikt wordt in de constructie is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en heeft een lagere CO2-voetafdruk dan traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Bovendien vormt hout een opslag van CO2 en is CLT-recycling mogelijk, waardoor er minder afval wordt geproduceerd. In lijn met deze duurzame benadering is Kwakman in januari begonnen met de levering van afbouwpakketten. Alle metal stud wandplaten worden op maat geleverd, zowel in lengte als breedte. Met als resultaat een afvalvrije bouwplaats, minder transportbewegingen en een lagere CO2-uitstoot.

Inmiddels krijgt het houten casco vorm!

Impressies: heren 5 architecten

Het huis van morgen is van hout: Houten Leeuw Bekijk foto's (4)